Akupunktura u ginekologiji

Akupunktura u ginekologiji

Dr. Lana Leko, specijalist ginekologije i opstetricije te licencirani akupunkturolog iz Poliklinike Pintarić odgovorila nam je na neka pitanja o medicinskoj akupunkturi, a naučili smo i kako utječe na smanjenu seksualnu potrebu.
Neki od učinaka akupunkture:
1. Pomaže u postizanju orgazma jer poboljšava cirkulaciju
2. Potpomaže hormonalnu ravnotežu
3. Oslobađa od stresa
4. Olakšava druge tegobe koje utječu na smanjenje libida
...

Medicinska akupunktura, kao znanstveno dokazana metoda liječenja, ima jasno definirane indikacije i pronalazi svoje mjesto u liječenju mnogih tegoba, uključujući i velik dio ginekoloških tegoba, bilo kao osnovna terapijska metoda ili dopuna već započetom medicinskom liječenju.

Od ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća primjenjuje se diljem svijeta, a zadnja dva desetljeća provode se kontrolirane kliničke i znanstvene studije koje ispituju mehanizam djelovanja i učinak medicinske akupunkture u rješavanju pojedinih zdravstvenih problema (posebice u uklanjanju boli). Njezina učinkovitost potvrđuje se i uvođenjem u mnoge bolnice, odnosno ambulante za bol, čime postupno postaje ravnopravan izbor u liječenju pojedinih tegoba. Iako su tradicionalni korijeni njezin temelj, medicinska akupunktura stalno ih kritički procjenjuje i preispituje.

Medicinskom akupunkturom u Hrvatskoj bave se liječnici sa završenim poslijediplomskim tečajem i važećom licencom za obavljanje medicinske akupunkture koju izdaju Hrvatska liječnička komora i Hrvatsko društvo za akupunkturu. Oni su obvezni slijediti njezina suvremena načela i tehnike te je primjenjivati isključivo u klinički odobrenim indikacijama.

Indikacije za primjenu medicinske akupunkture u ginekologiji i opstetriciji, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO 1979., USA/NIH 1997. i BMA 2007), su:

 • primarna i sekundarna dismenoreja (bolne menstruacije)
 • regulacija menstrualnog ciklusa kod sindroma policističnih jajnika (PCO sindrom)
 • obilna menstrualna krvarenja (menoragija)
 • ublažavanje simptoma PMS-a te kod funkcionalnih poremećaja menstruacijskog ciklusa
 • akutna i kronična zdjelična bol, bol prisutna kod endometrioze
 • miomi
 • ublažavanje klimakteričnih tegoba (navale vrućine, znojenje)
 • kronične upale mokraćnog mjehura
 • nestabilan detruzor (detruzor – glatki mišić unutar stijenke mokraćnog mjehura)
 • spuštanje maternice (descenzus/prolaps)
 • mučnina i povraćanje tijekom i poslije anestezije, kemoterapije ili iradijacijske terapije
 • postoperativna bol u ožiljcima
 • akupunkturni tretmani u sklopu pripreme za postupak potpomognute oplodnje (IVF) i trudnoću
 • prekoncepcijska terapija kod habitualnih pobačaja (dva ili više spontanih pobačaja)
 • mučnine i povraćanje u ranoj trudnoći.

Procjena individualne koristi

Prije planiranja akupunkturne terapije nužno je učiniti kompletnu ginekološku obradu, koja uključuje pregled, PAPA test i ultrazvučni pregled, a po potrebi i širu dijagnostičku obradu. Uvidom u cjelovitu sliku problema procjenjuje se ima li akupunktura svoje mjesto u liječenju tegoba pojedine pacijentice. Procjenjujući individualnu korist, ali i moguće rizike akupunkturnog liječenja, za svaku pacijenticu treba izraditi jedinstven terapijski plan kojim se određuju točke na tijelu koje se tretiraju akupunkturnim iglama.

Broj tretmana je varijabilan

Akupunktura se izvodi jednokratnim sterilnim iglama, koje nemaju oštar nego posebno oblikovan tupi vrh, čime ne oštećuju tkivo nego ga samo “razmiču”. Akutna stanja u početku se tretiraju jednom dnevno, sve do postizanja kliničkog poboljšanja, a kod kroničnih poremećaja tretmani se provode jednom do tri puta tjedno. Ukupan broj tretmana je varijabilan – neke pacijentice počinju osjećati učinak liječenja vrlo brzo, već nakon jednog do dva tretmana, s tim da su učinci najčešće vidljivi nakon četiri do šest tretmana. U nekim stanjima akupunktura ima dugotrajniji učinak nakon završene terapije (tzv. long term effect), te nije potrebno ponavljanje tretmana. Kod nekih drugih potrebne su doze održavanja jednom mjesečno, što ovisi o individualnom odgovoru pacijentice na liječenje. Kod pripreme za postupak potpomognute oplodnje, kao i za samu trudnoću, najbolji rezultati postižu se ako se akupunkturni tretmani provode dva do tri puta tjedno kroz tri do šest mjeseci prije samog postupka, odnosno planirane trudnoće. Mehanizam djelovanja akupunkture u tim slučajevima pripisuje se poboljšanju cirkulacije u maternici, maloj zdjelici i jajnicima (što se, po mnogim studijama, vidi i u promjeni doplerskih indeksa otpora kroz mjerene krvne žile male zdjelice). Bolja prokrvljenost pozitivno utječe na pokretljivost jajovoda, proces implantacije i stopu zanošenja.

Minimalne popratne pojave

Neposredno nakon tretmana, mali broj pacijentica može osjećati ošamućenost ili vrtoglavicu, kad se ne preporučuje upravljanje motornim vozilima. Manje krvarenje na mjestu uboda javlja se u manje od tri posto tretmana, a bol u jedan posto pacijentica.
Kod manjeg broja pacijentica (manje od tri posto) simptomi se u početku tretmana mogu pogoršati, da bi u nastavku terapije uslijedili poboljšanje i nestanak simptoma. Iako je to u pravilu dobar znak, ako se pojavi, o tome svakako treba izvijestiti ordinarijusa. Neke pacijentice, posebice prilikom prvog tretmana, mogu nakratko izgubiti svijest. Važno je naglasiti da oko 10 posto pacijentica uopće ne reagira na akupunkturno liječenje, te kod njih neće doći to poboljšanja simptoma. U takvim slučajevima govorimo o tzv. nereaktorima.

Što još treba znati

Osnovni preduvjeti za primjenu medicinske akupunkture jesu želja i suglasnost pacijentice s takvim načinom liječenja. Strah od igle, negativan stav prema akupunkturi i njezinu učinku, kao i nepristajanje na takvu vrstu liječenja, apsolutna su kontraindikacija za primjenu medicinske akupunkture.

Potrebno je kratko osvrnuti se i na određene rizike provođenja tretmana medicinske akupunkture, a to su:

 • rizik od krvarenja, posebice kod pacijentica koje boluju od hemofilije, onih s težim oštećenjima funkcije jetre te onih koje koriste antikoagulantnu terapiju,
 • rizik od lokalne infekcije na mjestu uboda, koji je češće izražen kod osoba narušenog imuniteta, oboljelih od dijabetesa, pacijentica nakon transplantacije te onih pod terapijom imunosupresivima ili kortikosteroidima,
 • rizik od kolabiranja moguć je kod iscrpljenih i nervoznih pacijentica, onih koje boluju od epilepsije i dijabetesa. Zbog toga se akupunkturni tretmani provode u ležećem položaju.

Prije započinjanja medicinske akupunkture, svaku pacijenticu upoznaje se s mogućim komplikacijama ovog vida liječenja i nuspojavama, nakon čega ona svojevoljno potpisuje informirani pristanak, dajući tako suglasnost za njezino provođenje.

Ako je provodi iskusan praktičar prema pravilima struke, medicinska akupunktura vrlo je sigurna metoda liječenja, s vrlo rijetkom učestalošću ozbiljnih komplikacija (manje od jedan slučaj na 60.000 tretmana) i minimalnim nuspojavama, a ujedno nije toksična.

Izvor: Poliklinika Pintarić