Faza: krvarenje

Faza: krvarenje

Krvarenje. Nama zvuči puno grublje nego npr. "bleeding". Da, jezik nam je grub a često i ograničen, i s time se nerijetko suočavamo u temama kojima se bavimo.
Krvarimo iz mjeseca u mjesec, nekada i dva puta u jednom mjesecu, netko premalo a netko previše. U našem društvu često je prisutno uvjerenje da je to "teret s kojim se žene rađaju". Koji nas prati i ograničava i samo to trebamo prihvatiti, istrpiti i odraditi svoje obaveze kao da nam nije ništa. Jer žene to mogu.
ALI, nemamo priliku učiti (tijekom odrastanja) o tome kako je to proces tijela koji donosi brojne uvide i mogućnosti ako ga pratimo. Kad bi nas učili o ciklusu i prilagodbi navika potrebama tijela u fazama ciklusa, naučili bi i kako si ugoditi i olakšati, na primjer, u fazi krvarenja, a ne samo negirati proces i nastaviti kroz dan uobičajeno.
Osvrnut ćemo se u daljnjem tekstu na načine kojima si možeš ugoditi i podržati svoje tijelo u ovom prirodnom procesu.
Krvarenje za vrijeme menstruacije je često bolno, otečeno ili preobilno, a kakvo god da je tvoje iskustvo, možeš ga učiniti ugodnijim.

Brojna učenja, tehnike i terapije koje dolaze iz različitih kultura imaju mnoge učinkovite metode, no sve imaju zajednički temelj: pokloniti posebnu pažnju svome tijelu tijekom (doslovno) ovog procesa.

Ono što možeš učiniti za sebe, ako si u prilici:

● uspori i promotri što ti tijelo govori, treba li mu kretnje, zraka ili možda topline
● ugodi tijelu ispunjavajući mu želju (piće/jelo, tuš, spavanje, kretivni rad)
● ako si na poslu i nemaš ovu mogućnost, učini to kad dođeš doma, kad djeca zaspu ili kad god imaš priliku
● osvijesti i osjeti kretnje koje se događaju unutar tvog tijela koje je zdravo te prirodno radi proces (koji ga također održava zdravim)
● podrži se suplementima i rekvizitima (čaj, tableta, kapi, probiotik, grijač, dekica, hranjivi ručak koji će ti nadomijestiti gubitak željeza...)
● nosi materijale koji su ti ugodni, koža zna biti vrlo osjetljiva u ovom periodu
● podrži se i osiguraj higijenskim proizvodima koji te štite i stvaraju ti ugodu, da se što bolje opustiš
● čitaj i uči o ciklusu i tijelu za još jedan oblik podrške, znanjem
...
P.s. Ne znamo kako će nam se i kada jezik prilagoditi suvremenim društvenim uvjetima, a do tada se nadamo da nam nećete zamjeriti ako nam se omakne koji neadekvatan izraz.