Kontracepcija

Kontracepcija

Kontracepcija – sredstva i metode koje sprečavaju začeće, odnosno trudnoću.
 
Ovim kratkim prikazom metoda kontracepcije pokušati ćemo vam pojasniti svaku od vrsta i olakšati vam izbor. Suradnja s ginekologom na prvom je mjestu pri odabiru, kao i vaše želje.
 
Pitanja koja će vas najbolje usmjeriti prema pravom izboru su: u kojem ste periodu života te otprilike koliko godina planirate trajanje kontracepcije, jeste li rodili, želite li trajni ili reverzibilan oblik kontracepcije, bolujete li od kakvih bolesti i imate li kontraindikaciju za hormonsku terapiju. I ne zaboravite jednu stvar – jedini oblik kontracepcije koji pruža i zaštitu od spolno prenosivih bolesti je kondom!
 
Kontracepcijske metode djelimo na mehaničke (kondom za muškarce, dijafragma za žene, bakrena spirala), hormonske (kombinirani oralni kontraceptivi, progesteronske tablete POPs, hormonska spirala), prirodne i trajne metode kontracepcije koje se postižu operativnim putem.
 
Hormonalna kontracepcija
 
Najčešće se radi o kombiniranim oralnim kontraceptivima, takozvanim kontracepcijskim pilulama. Sastoje se od različitih vrsta estrogena i progesterona, te postoje na tržištu od 1960te godine. Njihov način djelovanja je da blokiraju hipotalamus – hipofiza – jajnik os i time sprečavaju ovulaciju i mogućnost trudnoće. Ovisno o kojem tipu pilula se radi različit je broj dana krvarenja u mjesecu. Na primjer shema 21/7 znači da se 7 dana uzimaju placebo pilule tijekom kojih žena ima umjetno izazvano krvarenje, a shema 24/4 ima 4 dana krvarenja. To krvarenje nije menstruacija nego umjetno izazvano krvarenje kako bi se žena osjećala kao da ima “redovne menstruacije”. Određene pilule mogu se uzimati i kontinuirano, bez placebo tableta i krvarenja, te kao takve i postoje neke na tržištu. Za propisivanje kombiniranih hormonalnih kontraceptiva postoje kontraindikacije, tj stanja kada ih žene ne smiju uzimati. To su najčešće dob 35 godina i više kod žena koje puše, period kraći od mjesec dana nakon poroda, arterijska hipertenzija, velika operacija s dugom imobilizacijom, bolest jetre, maligni tumor osjetljiv na spolne hormone, povišen rizik od venske tromboze i plućne embolije i neka druga stanja koja će procijeniti vaš ginekolog.
 
Najčešće nuspojave oralnih kontraceptiva su smanjeno krvarenje ili amenoreja (izostanak menstruacije), mučnina, emocionalna nestabilnost, suhoća rodnice, no također i jedna povoljna “nuspojava” – poboljšanje, odnosno smanjenje simptoma PMSa.
 
U Hrvatskoj postoje samo kontraceptivi koji se uzimaju kao tablete (oralni) a u nekim zemljama postoje još i transdermalni flaster i vaginalni prsten koji izlučuju ove hormone.
 
Postoje i takozvane POPs (progesteron only pills), kontracepcijske pilule koje sadrže samo progesteron, bez estrogena. Zbog toga imaju manji rizik za pojavu venske tromboze i plućne embolije, no moraju se uzimati kontinuirano, točno u isto vrijeme svaki dan, te po istraživanjima imaju ipak veću stopu neuspješnosti (odnosno trudnoće) nego kombinirani oralni kontraceptivi.



Spirala
 
Intrauterini (unutarmaternični) uložak, poznatiji je pod imenom spirala. To je mehanički (bakrena spirala) ili mehaničko hormonalni oblik kontracepcije. Kontracepcijski učinak postiže se stanjenjem endometrija (sluznice u maternici) čime se onemogućava implantacija zametka i pojačavanjem sluzi u vratu maternice koja sprečava prodir spermija.
 
Spirala je velika nekoliko centimetara i ima oblik slova T. Prije postavljanja potreban je uredan nalaz PAPA testa i cervikalnih briseva, te se postavlja na kraju menstrualnog krvarenja kada je još vanjsko ušće vrata maternice blago otvoreno. Samo postavljanje može biti neugodno ali nije bolno i traje kratko. Postoji bakrena i hormonska spirala. Bakrena spirala ne sadrži hormone i isključivo je mehaničko sredstvo kontracepcije. Ona se najčešće preporuča ženama koje su rodile, traže dugotrajniji oblik konteacepcije (nekoliko godina) i imaju kontraindikaciju za oralnu hormonsku kontracepciju, doje ili imaju aktivan karcinom dojke.
 
Hormonske spirale najčešće sadrže progesteron levonorgestrel koji se postepeno iz njih izlučuje pet godina. Na taj se način većina hormona izlučuje lokalno u maternicu, a minimalna količina dospjeva u krv. Obzirom na svoje hormonalno djelovanje ovaj tip spirale ima pogodan učinak na smanjenje menstrualnog krvarenja i prepisuje se danas sve češće, pogotovo ženama s obilnim menstruacijama i posljedičnom anemijom. Također može bit i lijek pri zadebljanju endometrija (kada je isključen karcinom maternice), kao dio hormonskog nadomjesnog liječenja u postmenopauzi i pri terapiji disfunkcionalnih krvarenja u perimenopauzi.
 
Spirale većinom traju 5 godina , te se tada moraju ukloniti a ponovno ih se može postaviti odmah nakon prethodne. Većinom se preporučuju ženama koje su rodile i traže dugotrajniji oblik kontracepcije, iako na tržištu postoje i manje spirale napravljene baš za žene koje nisu rađale.
 
Nakon poroda se može postaviti već nakon završenog babinja (6 tjedana), a nakon vađenja spirale plodnost je odmah vraćena, te se ne mora čekati s planiranjem trudnoće.
 
Spirala se ne postavlja ukoliko se sumnja na ranu trudnoću, pacijentica ima nerazjašnjeno krvarenje ili sumnju na ginekološki karcinom, nedavno je preboljela upalu jajnika i jajovoda, ima anomaliju maternice ili alergiju na bakar.
 
Nuspojave spirale mogu biti izbacivanje samog uloška iz maternice, upala vrata maternice i iregularna krvarenja koja najčešće prođu nakon tri do šest mjeseci korištenja.
 
Prirodne metode kontracepcije
 
U prirodne metode kontracepcije spada Billingsova metoda (promatranje cervikalne sluzi), mjerenje bazalne temperature, prekinuti snošaj i tako dalje. Ovo su metode koje mogu biti učinkovite jednako kao i sve druge metode kontracepcije ako je par prošao adekvatnu edukaciju o njima. One se temelje na prepoznavanju simptoma ovulacije kod žene i izbjegavanju spolnih odnosa u tim danima kada može doći do trudnoće. Najčešći znakovi ovulacije kod žene su povišena bazalna temperatura, pojačana i rastezljivija cervikalna sluz, te žena to može svaki ciklus pratiti i točno prepoznati kada ovulira a kada ne. Danas je to sve još dodatno olakšano brojnim mobilnim aplikacijama koje vas podsjećaju da obratite pažnju i zabilježite detalje o svom ciklusu.
 
Smatra se da edukacija o ovim metodama može pomoći ženama i pri pokušajima ostvarivanja trudnoće kao i prepoznavanju da se nešto zbiva s njenim spolnim hormonima i da se ranije obrati svome ginekologu. U trajne metode kontracepcije spadaju operacije. Kod žena je to odstranjenje jajovoda (salpingektomija) a kod muškaraca vazektomija. U ovu odluku par mora biti u potpunosti siguran jer su ove metode nepovratne.
 
Ne postoji idealan oblik kontracepcije, nešto što je jednoj ženi idealno, drugoj neće biti. No postoji dobar izbor za svaku ženu ovisno u kojem periodu života se nalazi i koje su joj želje.
 
Izvor: Poliklinika Pintarić