Samopregled dojki

Samopregled dojki

Rak dojke najčešći je tumor kod žena u Hrvatskoj. Pojavljuje se u žena bilo koje dobi, no ako se bolest otkrije u ranoj fazi, izgledi za ozdravljenje su veliki. Stoga su redoviti samopregledi dojki kao i redoviti pregledi kod liječnika (ultrazvuk i mamografija) od ključne važnosti u prevenciji ove zloćudne bolesti.

 

Samopregled dojki trebala bi svaka žena provoditi već od mladosti, barem jednom mjesečno. On treba biti detaljan i redovit, te bi svaka žena trebala već nakon par pregleda dobro zapamtiti i poznavati svoje dojke te tako što ranije uočiti svaku promjenu. Samopregled nije zamjena za pregled liječnika specijalista, on je samo nadopuna.

Dojke su organi građeni od žljezdanog tkiva, izvodnih kanala, masnog tkiva i veziva, te je kod svake žene njihov omjer drugačiji. Žljezdano je tkivo pod hormonalnih utjecajem, tako da se i dojke mijenjaju tijekom menstruacijskog ciklusa. Zato je najbolje samopregled uvijek obavljati u istoj fazi ciklusa – neposredno nakon menstruacije kada su dojke najopuštenije. Bit samopregleda je zapamtiti strukturu i izgled svojih dojki, kako bi i najmanju promjenu lako mogli uočiti. Iako je najčešće promjena koju žena napipa tijekom samopregleda dobroćudna  (poput ciste ili nekog oblika mastopatije) bitno je da o tome obavijesti svog liječnika i naruči se na daljnju dijagnostiku.

 

Kako napraviti samopregled dojki

  1. Inspekcija

Stanite se pred ogledalo, pod dobrim svjetlom. Možete čak i usporediti svoje dojke sa slikom od prošlog mjeseca, kako biste vidjeli da izgledaju približno isto. Stanite ravno, s rukama na kukovima te potražite na svojim dojkama: neravnine, crvenilo, ispupčenje, osip, oteklinu ili iscjedak. Također obratite pozornost na bradavice – da nisu promijenile položaj ili oblik. Jednako pregledajte dojke i s dignutim rukama iznad glave, spuštenim rukama i pognutom glavom.

Podignite zatim desnu ruku iznad glave, a lijevom rukom pomičite desnu dojku u raznim smjerovima, te jednako ponovite s drugom dojkom.  Pri pokretima dojki tražimo jednu od gore navedenih promjena ili nešto što povlači, gura ili napinje dojku.

  1. Palpacija

Lezite i stavite desnu ruku iza glave. Lijevom rukom pipate desnu dojku, te ponavljate obratno postupak za lijevu dojku. S jagodicama spojena srednja tri prsta ruke, malim kružnim pokretima ispipajte cijelu dojku. Bitno je da su kružni pokreti u više smjerova, a ne samo jednom. Ako vam je lakše možete dojku podijeliti u četiri kvadranta – okomita i vodoravna os prolaze kroz bradavicu, te tako znate da morate prepipati sva četiri kvadranta, bez da nešto propustite. Slobodno pri palpaciji stavite na ruku malo mlijeka za tijelo.

Cijeli postupak preporuča se ponoviti prilikom tuširanja –biti će vam još lakše pipati uz mokru kožu i sapunicu. Tada pipajte i pazušne jame radi eventualno povećanih limfnih čvorova. Kada pipate pazušne jame to napravite i s dignutom rukom, jednako kao i sa spuštenom.

  1. Iscjedak

Dva do tri puta stisnite cijelu dojku pokretom kao kod izdajanja mlijeka. U slučaju pojave iscjetka, javite se odmah liječniku.

 

Samopregled dojki besplatna je i jednostavna prevencija najčešćeg zloćudnog tumora kod žena u Hrvatskoj! On ne zamjenjuje specijalističke liječnike preglede koji su također potrebni svakih godinu dana. Redovitim samopregledima ovaj se karcinom može otkriti u ranoj fazi i na vrijeme liječiti! Svaku promjenu koju uočite i kvržicu koju napipajte javite vašem liječniku radi daljnje obrade!

 

Izvor: Poliklinika Pintarić